Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Κουλουράκια 

του λαδιού, του κρασιού, της ρακί

της ζάχαρης και της κανέλλας, 

Κουλουράκια της Κρήτης! 


Αυτά τα αγαπημένα κουλουράκια 
τα συναντάμε σε όλα τα σπίτια της Κρήτης 
σε διάφορες παραλαγές αλλά πάντα τραγανά, μυρωδάτα, πεντανόστιμα!!! 

     Τι χρειαζόμαστε: 
  •     1 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  •     1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  •     1 φλιτζάνι κρασί ( ροζέ )
  •     4 κ.σ. ρακί ή κονιάκ
  •     1 1/2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  •     1/2 κ.σ. κανέλα
  •     1/2 κ.σ. από γαρύφαλλα
  •     1 φλιτζάνι καβουρδισμένο σουσάμι
  •     4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Πως τα ετοιμάζουμε:

Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά το ελαιόλαδο και προσθέτουμε διαδοχικά τη ζάχαρη, την κανέλλα, τα γαρύφαλα, τη ρακί, το μισό αλεύρι και το μπέικιν, το κρασί και έπειτα προσθέτουμε το σουσάμι και το υπόλοιπο αλεύρι. Ανακατεύουμε με τα χέρια απαλά και προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειαστεί ώσπου να έχουμε μαλακό ζυμάρι που δεν θα κολλάει στα χέρια μας. Ζυμώνουμε για πέντε λεπτά ακόμα. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά  Παίρνουμε ποσότητα ζύμης όσο χωράει το κουταλάκι τσαγιού και σχηματίζουμε ένα  χοντρό κορδόνι ανάμεσα στις παλάμες μας. αφού το σχηματίσουμε, παίρνουμε λίγο σουσάμι στη μια παλάμη μας, γλιστράμε πάνω το κορδόνι για να το πιάσει στην επιφάνεια του και το αφήνουμε έτσι ή το γυρνάμε και σχηματίζουμε κουλουράκι! Σιγά σιγά φτιάχνουμε τα κουλουράκια μας και τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί ώστε να έχουν ένα μικρό μικρό κενό μεταξύ τους. .Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C.Ψήνουμε στην πρώτη απο κάτω σχάρα στους 180 ° C για 15-20 λεπτά , μέχρι ν αποκτήσουν ένα χρυσαφί χρώμα. Τα ραδιάζουμε σε σχάρα και τ αφήνουμε να κρυώσουν για δέκα λεπτά. Έπειτα κλείνουμε σε βάζο ή κουτί αεροστεγώς και απολαμβάνουμε πάντα φρέσκα τα κουλουράκια μας! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου