Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

"Η κοτόσουπα της μαμάς μας"
 ...της μαμάς μου, της μαμάς σου, της μαμάς του ή της μαμάς της φίλης μας!
Κι ενώ ο τίτλος ανήκει στην κάθε μαμά, η κάθε συνταγή έχει την ιδιαιτερότητα της! Η κοτόσουπα της μαμάς λοιπόν είναι συνδεδεμένη με ευχάριστες στιγμές ζεστασιάς τις κρύες ή και βροχερές μέρες, με δύσκολες στιγμές μεταξύ σύγκρυου και πυρετού, με την επόμενη μέρα μετά απο ξενύχτι...
 Η κοτόσουπα αυτή όσες κι αν σηκώνει παραλλαγές δικές μας, θα μείνει για πάντα "η κοτόσουπα της μαμάς μας". Έτσι την έχω στο τετράδιο μου, έτσι τη μοιράζομαι μαζί σας και σ αυτόν τον χώρο... για μεσημεριανό ή για βραδυνό, σήμερα που όπως είπαμε ο καιρός είναι κρύος και βροχερός...
Ας δούμε λοιπόν τι χρειαζόμαστε για μια απο τις αγαπημένες όλων συνταγές

1/2 μεσαίο κοτοπουλο κομμένο σε μεριδες
-   1/4  φλυτζάνι ρυζί γλασέ
-    Χυμό από ένα λεμόνι 
-   1αυγό
-  2 κ.γ αλάτι 
- πιπέρι  
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε 1 1/2 λίτρο νερού με το αλάτι και το κοτόπουλο. Αφού αφαιρέσουμε τον αφρό που θα δημιουργηθεί, το βράζουμε για μία ώρα σε υψηλή θερμοκρασία. Δοκιμάζουμε με το πιρούνι μέχρι να καταλαβαίνουμε ότι έχει ψηθεί το κρέας και αφού  το τοποθετήσουμε σε πιατέλα, το σκεπάζουμε και σουρώνουμε το ζωμό που έχει μείνει στην κατσαρόλα. Θέλουμε να έχει η κατσαρόλα ένα λίτρο ζωμό γι αυτό αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με νερό και ξαναβράζουμε σε μεσαία θερμοκρασία ρίχνοντας και το ρύζι.
      Βράζουμε για 15 λεπτά με σκεπασμένη την κατσαρόλα και αποσύρουμε από τη θερμοκρασία.
      Χτυπάμε στο μούλτι το ασπράδι του αυγού και μόλις γίνει αραιή μαρέγκα ρίχνουμε και τον
      κρόκο κι έπειτα το χυμό λεμονιού. Με κουτάλα μεταφέρουμε λίγο ζωμό στο μπολ που έχουμε
      χτυπήσει το αυγό και σιγά σιγά μεταφέρουμε το ζωμό με το αυγολέμονο στην κατσαρόλα.
      ανακινούμε γρήγορα την κατσαρόλα και η κοτόσουπα μας είναι έτοιμη!
     Ευχαριστώ μαμά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου