ΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖ !!!!!
Μπορεί να μην βρούμε σε κανένα παλιό τετράδιο συνταγών στην Κρήτη το "κέικ καρότο με κρέμα τυριού" όμως είναι ένα κέικ γλύκισμα που αγαπάει τα προϊόντα της Κρήτης και που μπορεί να τα αναδείξει μια αλλιώτικη εκδοχή του.Εγώ σήμερα το μετατρέπω σε τούρτα για τα γενέθλια της μικρής ΖΖ που είναι αλλιώτικη και αγαπάει την γευστική, υγιεινή κουζίνα κ τις αγνές πρώτες ύλες της Κρήτης!
Άλλωστε της ταιριάζει το φρουτώδες, της ταιριάζει το φωτεινό χαρούμενο πορτοκαλί, της ταιριάζει το λευκό όπως άλλωστε και η στολή της, της ταιριάζουν τα αρώματα όσα κι αν έχει!
Σκέφτομαι πόσο τη θαύμασα όλες τις φορές που έκανε διατροφική ανάλυση ενός πιάτου και με τι τρόπο επέλεγε και συνδύαζε τα συστατικά του δικού της πιάτου, ανεξάρτητα ποιό ήταν το κύριο μαγειρεμένο φαγητό.
Πρωί, μεσημέρι ή βράδυ λοιπόν, η ΖΖ ετοίμαζει το πιάτο της σαν σχεδιάζει να το παρουσιάσει σε διατροφικό συνέδριο!
Είτε περιέχει ψάρι, είτε λαχανικά, είτε ελιές, τυρί, ψωμί ή παξιμάδι.
ΖΖΖΖΖΖ,
αν δεν έχεις δοκιμάσει ήδη το "κέικ καρότου με κρέμα τυριού" ετοιμάσου!
Υλικά για την τούρτα
1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι ή νερό
1 κούπα ζάχαρη
2 αυγά
3/4 κούπας ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. σόδα
1/2 κ.γ. μπέικιν σκόνη
1/2 κ.γ. κανέλα
1/2 μοσχοκάρυδο
2 κούπες καρότα ξυσμένα
1/2 κούπα σταφίδες κομμένες
3/4 κούπας καρύδια χοντροσπασμένα
Υλικά για την κρέμα
300 γρ πηχτόγαλο Χανίων Κρήτης ή ΑΜΑΡΙΝΟ (αλοιφώδες τυρί απο το Αμάρι Κρήτης)
1/2 κούπα φρέσκο γάλα
1 βανίλια
1/2 κούπα άχνη ζάχαρη
λίγες σταγόνες λεμόνι
Προετοιμασία
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και ενσωματώνουμε και τους κρόκους.
Χτυπάμε χωριστά το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκάλι με τη σόδα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και ρίχνουμε μέσα σε αυτό το μίγμα με μια κίνηση όλο το αλεύρι, το μπέικιν, τις σταφίδες, το καρότο, τα καρύδια. αναμιγνύουμε απαλά ώστε το αλεύρι να αγκαλιάσει το καρότο, τις σταφίδες και τα καρύδια και στο τέλος ενσωματώνουμε με κουτάλι και απαλές κινήσεις τη μαρέγκα μας. Αδειάζουμε σε μικρή φόρμα 16.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς ώσπου να ψηθεί, ελέγχουμε με ξυλάκι για σουβλάκι ή μαχαίρι. Αφήνουμε να κρυώσει το κέικ μας πάνω σε σχάρα, ξεφορμάρουμε και κόβουμε οριζόντια στη μέση.
Έχουμε αναμείξει τα υλικά για την κρέμα μας και την απλώνουμε ώστε να ενώσουμε τα δύο κομμάτια του κέικ.
Έπειτα το τυλίγουμε περιμετρικά.
Πασπαλίζουμε με διακοσμητικά καροτάκια ή καρύδια ή ακόμα καραμελωμένο ξύσμα πορτοκαλιού!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου