Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Κυριακή σήμερα, ηλιόλουστη Κυριακή στην καρδιά του Φλεβάρη!

Ότι και να έχεις να κάνεις μια τέτοια Κυριακή, είναι ευχαρίστηση!

Όπως το να ετοιμάσεις ένα νόστιμο φαγητό.
Το φαγητό που διάλεξα για σήμερα μας είχε λείψει.
Το προτιμούμε τις κρύες μέρες του Χειμώνα αλλά και σήμερα ήταν το ίδιο απολαυστικό!


 "Λευκό ψάρι με πολύχρωμα λαχανικά" 
Ένα πιάτο που το σερβίρεις σαν στιβαρή σούπα
Ένα πιάτο με δυνατά αρώματα και έντονη γεύση και ταυτόχρονα αρκετά ελαφρύ!

Υλικά
1 1/2 κιλό κοκκινόψαρα ή αλλο λευκό ψάρι, χωρίς κεφάλι στη συνταγή μου
4 μικρά άσπρα κρεμμύδια (του στιφάδου) κομμένα στα έξι το καθένα 
4 μεσαία καρότα κομμένα σε μπαστουνάκιαστο ύψος του αντίχειρα
4 μικρές πατάτες κομμένες στα τέσσερα
8 μικρά κολοκυθάκια χαραγμένα σταυρωτά
1/2 κούπα ελαιόλαδο
2 λεμόνια (το χυμό τους)
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι 
1 κουταλάκι θυμάρι.
Προετοιμασία
Απολεπίζουμε το ψάρι και το κόβουμε σε δυο μεγάλες φέτες.
Βάουμε στην κατσαρόλα μας νερό και μόλις βράσει ρίχνουμε μέσα τις φέτες το ψάρι και απο πάνω τα κρεμμυδάκια. Αλατίζουμε και αφού πάρουν μια δυο βράσεις,  σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Μαγειρεύουμε για είκοσι λεπτά ώσπου να ψηθεί το ψάρι μας αλλά να μην διαλύσει.
Στραγγίζουμε με τρυπητή κουτάλα τις φέτες το ψάρι και τις τοποθετούμε σε πιάτο για να κρυώσουν.
Ελέγχουμε να μην έχει υπολείμματα ψαριού (αν υπάρχουν φαίνονται εύκολα) ο ζωμός μας και αυξάνουμε τη θερμοκρασία. 
Ρίχνουμε μέσα τα λαχανικά μας, τα κολοκύθια, τα καρότα, τις πατάτες και συμπληρώνουμε αν χρειαστεί με νερό ώστε να καλύπτονται. Συμπληρώνουμε λίγο αλατάκι και σκεπάζουμε για να μαγειρέψουμε τα λαχανικά μας σε δυνατή θερμοκρασία. 
Αφού έχει κρυώσει το ψάρι μας, το καθαρίζουμε απο κόκαλα και δέρμα και σπάμε με το χέρι σε μεριδούλες (όσο ένα λεμόνι ή ένα μεγάλο καρύδι) 
Εν τω μεταξύ, δοκιμάζουμε με το πιρούνι τα λαχανικά αν έχουν ψηθεί χωρίς να λιώσουν και αποσύρουμε απο την εστία. Τοποθετούμε ανάμεσα στα λαχανικά με τη βοήθεια ενός κουταλιού, τις μεριδούλες το ψάρι και ανακινούμε ώσπου να αναμιχθούν ομοιόμορφα τα συστατικά μας. 
Τοποθετούμε ξανά στην εστία σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (2) και με το αναδευτήρι ανακατεύουμε δυνατά το ελαιόλαδο με το λεμόνι. Ρίχνουμε γρήγορα το μίγμα στο φαγητό μας, ανακινούμε καλά ξανά και πασπαλίζουμε με φρεσκοκομμένο μαϊντανό και θυμάρι!

Μπελαλίδικη συνταγή αλλά απολαυστική 
με φρέσκο λευκό ή προζυμένιο ψωμί 
και τη συνοδεία ροζέ σπιρτόζικου κρασιού 
ή μιας στιφαρής ρετσίνας!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου