Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Η Τσικνοπέμπτη "επιβάλλει" ένα μεσοβδόμαδο μικρό φαγοπότι! Ένα απο τα αγαπημένα έθιμα  της χρονιάς και από εκείνα που αντέχουν σχεδόν ανέπαφα στο χρόνο ακόμα κι αν το παραδοσιακό "τσίκνισμα" γίνεται πια και σε καταστήματα γευμάτων. 
Ωστόσο, η μάζωξη στο σπίτι οργανωμένη ή αυθόρμητη απο τους μασκαράδες που κάνουν βόλτες κι επισκέψεις έχει περισσότερες χάρες!
Άλλωστε είναι λιγότερο απαιτητική μια μάζωξη στο σπίτι και η οργάνωση πλέον δεν χρειάζεται να είναι υπόθεση ενός νοικοκυριού!
Το κρέας πρωταγωνιστεί και αυτό προτείνουμε κι εμείς!  
Οι διάφοροι μεζέδες που άξια θα συντροφεύσουν το κρασί ή τη μύρα μας είναι η κύρια πρόταση μας.

ΚΥΝΗΓΙ ΤΣΙΧΛΕΣ

Οι τσίχλες που κυνυγούν αυτήν την εποχή είναι σπουδαίος μεζές. Γίνονται στα κάρβουνα,  σφουγκάτο, με σάλτσα, σαλμί κλπ.
Ο Γιάννης και η παρέα των κυνηγών άπλωσαν τις τσίχλες που έπιασαν στη σχάρα με αλάτι μόνο και σε λίγα λεπτά απολάμβαναν τον ιδανικό κρασομεζέ!
 




ΚΟΥΝΕΛΙ ΤΗΓΑΝΙΑ
Ζητάμε απο τον κρεοπώλη να μας κόψει το κουνέλι σε μερίδες μικρές για τηγάνισμα. 
Το πλένουμε με ροζέ κρασί και το αφήνουμε να μαριναριστεί για μισή ώρα τουλάχιστον. 
Το στραγγίζουμε, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και το τυλίγουμε πολύ ελαφριά σε ψιλό σιμιγδάλι.

Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα
Τοποθετούμε τις μερίδες μέσα στην κατσαρόλα έτσι ώστε τα χοντρά κομμάτια με πολύ κρέας να είναι στο κέντρο της κατσσαρόλας και τα πιο λεπτά στις άκριες.Τηγανίζουμε σε δυνατή θερμοκρασία.
Δεν χρειάζεται να το γυρίσουμε παρά μονάχα δυο φορές. Έτσι πετυχαίνουμε να φτάσει η θερμοκρασία στο κέντρο της κάθε μερίδας με σιγουριά. 
Μαγειρεύουμε ώσπου να ροδοκοκκινήσει καλά.
Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε.
Χρησιμοποιήούμε σίτα για όσο μαγειρεύουμε το κουνέλι γιατί πετάει το λάδι πολύ πολύ εύκολα!


  ΦΤΕΡΟΥΓΕΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΓΚΡΙΛ

Πρόκειται για μια πιο ελαφριά εκδοχή τσινίσματος, εξίσου πεντανόστιμη!

Παίρνουμε φτερούγες κοτόπουλου, τις ξεπλένουμε με κρασί και τυλίγουμε με ένα μίγμα με αλάτι, πιπέρι, αποξηραμένο κρεμμύδι και ρίγανη. Προσθέτουμε επίσης λίγο ελαιόλαδο και με το χέρι μας το απλώνουμε στις φτερούγες.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στην ένδειξη ΓΚΡΙΛ ΚΑΙ ΑΕΡΟΘΕΡΜΟ ΜΑΖΙ ή σκέτο γκριλ στους 200 βαθμούς και τοποθετούμε τις φτερούγες στη σχάρα του φούρνου στην πιο ψηλή θέση.

Στην προηγούμενη αμέσως θέση τοποθετούμε ταψί ίδιων διαστάσεων με τη σχάρα όπου έχουμε τις φτερούγες και ρίχνουμε μέσα ένα ποτήρι ζεστό νερό και το χυμό απο ένα λεμόνι. Έτσι το κοτόπουλο μας δεν στεγνώνει και αρωματίζεται απο τους υδρατμούς που δημιουργεί το νερό με το λεμόνι!

Συνοδεύστε  με ντοματοσαλάτα ή  χόρτα βραστά!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου