Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Τα παιδιά τη λατρεύουν μόλις τη δοκιμάσουν κι οι μεγάλοι αναπολούν τις στιγμές που την έπιναν όταν ήταν παιδιά και ο Μάιος είναι η καλύτερη εποχή για να δροσίσουμε τρυφερά  τα μέλη της οικογένειας ή τους επισκέπτες μας με μια φρέσκια λεμονάδα!
Γιατί μπορεί τα λεμόνια του Χειμώνα να έχουν μεγάλη χάρη αλλά τα καλοκαιρινά μας δίνουν αυτή την ευκαιρία: να δροσιζόμαστε! Διαλέγουμε μια όμορφη κανάτα και χαμηλά φαρδιά ποτήρια και σερβίρουμε τη λεμονάδα μας οποιαδήποτε ώρα της ημέρας!
Τι χρειαζόμαστε λοιπόν:
  • 200 ml νερό
  • 500 γρ ζάχαρη
  • 500 ml φρεσκοστυμμένο χυμό καλοκαιρινών λεμονιών καλοσουρωμένο
  • φύλλα δυόσμο ή λουίζας αποξηραμένα
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη ώσπου να λιώσει τελείως και 7 λεπτά επιπλέον. Αποσύρουμε από τη θερμοκρασία και αφήνουμε το υγρό να κρυώσει εντελώς. Αν βιαζόμαστε τον τοποθετούμε για λίγη ώρα στο ψυγείο και παρακολουθούμε ώσπου να έχει θερμοκρασία δωματίου. Σιγά σιγά προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά δημιουργώντας συμπυκνωμένο χυμό τον οποίο διατηρούμε στο ψυγείο σε καθαρό αποστειρωμένο σκεύος. Για να σερβίρουμε τη λεμονάδα μας ανακινούμε κάθε φορά το σκεύος του συμπυκνωμένου χυμού και αραιώνουμε με παγωμένο νερό (1/3 χυμό – 2/3 νερό). Ανακατεύουμε και προσθέτουμε παγάκια και φύλα δυόσμου ή λουίζας για επιπλέον άρωμα! Μπορείτε να αντικαταστήσετε μια μικρή ποσότητα νερού (στην κάθε λεμονάδα) με ανθρακούχο νερό κι έχετε μια αφρίζουσα δροσιστική λεμονάδα.

Στην υγειά μας!!!

Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Μια μέρα με πονόδοντο...

Μια μέρα με πονόδοντο -

όχι τον απλό, αυτόν μετά την εξαγωγή....


Δεν φτάνει λοιπόν ο πόνος, δεν φτάνει που έπρεπε να είμαι στο γραφείο και δεν ήμουν δεν φτάνει και το μούδιασμα που θύμιζε εγκεφαλικό, είχα και το θέμα του φαγητού!
Τι να φάς λοιπόν όταν δεν μπορείς να μασήσεις;  και μάλιστα όταν συνίσταται να αποφευχθούν τα  γαλακτοκομικά; 
Μόλις το σκέφτηκα έριξα μια ματιά στην κουζίνα, στο ψυγείο, στην τροφιμαποθήκη και το προσωπικό μου μενού για την ημέρα διαμορφώθηκε ως εξής:

Πρωινό: Φρουτόκρεμα με βρώμη και άρωμα πορτοκάλι!


 Ζεσταίνουμε τέσσερις κουταλιές βρώμη σε 6 κουταλιές νερό και αφήνουμε σε μπολάκι να τραβήξει. Λιώνουμε στο μπλέντερ μισό πράσινο μήλο και μια ολόκληρη μπανάνα αφού προσθέσουμε και τον χυμό απο ένα πορτοκάλι.
Ενώνουμε τα δύο μίγματα, αδειάζουμε σε πιάτο και πασπαλίζουμε λίγο κανέλλα.
Απολαυστικό, δροσερό, υγιεινό, θρεπτικό και χορταστικό! Άσε που ήταν και ολόγλυκο!!!

Μεσημεριανό: Κουνουπίδι πουρέ με ψιλοκομμένη γαλοπούλα!
Αυτό έγινε ακόμα πιο εύκολα γιατί το κουνουπίδι ήταν ήδη βρασμένο! Το πολτοποίησα με ένα πηρούνι, πρόσθεσα αλάτι, ελαιόλαδο, λεμόνι και 2 φέτες γαλοπούλα πολύ ψιλοκομμένες. Δεν αντιστάθηκα στο παξιμάδι, το έβρεξα καλά και το ευχαριστήθηκα!

Απογευματινό: Μια μπανάνα!

Βραδυνό: Στραπατσάδα με άρωμα ρίγανη!

Ζεσταίνουμε καλά δυο κουταλιές ελαιόλαδο στο τηγάνι και ψήνουμε το τρίμμα απο μία μεγάλη ώριμη ντομάτα αλατίζοντας το. Προσθέτουμε μια πιπεριά κίτρινη (κέρατο) ψιλοκομμένη. Χτυπάμε έναν κρόκο και δύο ασπράδια (όπως έκανα εγώ) ή δύο - τρία  αυγά ολόκληρα και αφού έχει ψηθεί η ντομάτα και η πιπεριά τα προσθέτουμε κι αυτά στο τηγάνι. Ανακατεύουμε ελαφρά, προσθέτουμε λίγο πιπέρι και ρίγανη, αναποδογυρίζουμε και αναποδογυρίζουμε ξανά. 
Αντί σαλάτα το συνόδεψα με δύο ξυσμένα αγγουράκια!

           ...κι επειδή πεινούσα λίγο ακόμα ετοίμασα και ήπια μια κανελάδα για να μου περάσει ;)))                                     

Η οικογένεια πάντως απόλαυσε χοιρινές μπριζόλες με πατατούλες τηγανητές και σαλάτα!!!

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

ΓΥΡΩ ΓΥΡΩ ΟΛΟΙ στο 1ο Παγκρήτιο Παιδικό Φεστιβάλ στην Κρήτη

  "ΓΥΡΩ ΓΥΡΩ ΟΛΟΙ" 

ήταν ο τίτλος του 1ου Παγκρητίου Παιδικού Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία  από τις εκδόσεις ΙΤΑΝΟΣ και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης στο Τεχνόπολις στην Αμμουδάρα Ηρακλείου. 

Οι δωρεάν παιδικές εκδηλώσεις  περιελάμβαναν βιβλιοπαρουσιάσεις, θέατρο, κινηματογράφο, μακιγιάζ, χορευτικά και ένα σωρό δραστηριότητες κι έκαναν το ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ να μοιάζει με αναστατωμένη κυψέλη αφού τα παιδάκια μας τριγυρνούσαν για ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο ξέγνοιαστα ασφαλή και πολύ πολύ χαρούμενα!!!

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε το πρόγραμμα του Φετιβάλ 

Πολύ πολύ χαρούμενες ήταν και όλες οι μαμάδες αφού γιόρτασαν τη Γιορτή της Μητέρας απολαμβάνοντας τον ζεστό ήλιο, τον καφέ, την κουβεντούλα μαζί με τα παιδάκια και τις φίλες, τους φίλους τους!

Χρόνια Πολλά λοιπόν στις Μαμάδες !!!

Τι σχέση έχουν όμως όλα αυτά με τη μαγειρική και μ εμάς; Εμμμμ πως! η μαγειρική, η γαστρονομία, η γευσιγνωσία χωρούν παντού και έχουν σχέση με όλα!!!

Το παιδικό φεστιβάλ λοιπόν περιλάμβανε και λίγο απ όλα αυτά! 

Ναι, μάλιστα! η Cretan Miracle Diet & Cuisine πραγματοποίησε μια εκδήλωση που κατά την ομολογία και την θερμή συμμετοχή των μικρών παιδιών και των γονιών τους που έμειναν μαζί μας σε όλη τη διάρκεια, ήταν πολύ πολύ ενδιαφέρουσα. 

Για εμάς στην οικογένεια της Cretan Miracle ήταν χαρά!!!

Ήταν μια ευκαιρία να μοιραστούμε την αγάπη μας για την Κρητική Διατροφή, τη μαγειρική και τις γεύσεις με τα παιδιά στα πλαίσια του προγράμματος μας με τίτλο:

"Τι σχέση έχει η Φιλαναγνωσία με τη Γευσιγνωσία;" 

Αυτή την ωραία σχέση λοιπόν ανακαλύψαμε με τα παιδιά  μέσα απο ωραίους διαλόγους, μέσα από τις τυφλές γευσιγνωσίες, μέσα απο το διαδραστικό παιχνίδι των καρτών, μέσα απο την παρασκευή της "Κρητικής Πίτσας" και μέσα απο την ανάγνωση του παραμυθιού "Ο Αφρατούλης στον Λαχανόκηπο" της νέας φίλης μας Ειρήνης Μαθιουδάκη.

Ήταν μια εμπειρία μαγική όπως κάθε μια με τα παιδιά που κάθε φορά σε εκπλήσσουν και που ενώ τα έχεις κοντά σου με την αγωνία να τους μάθεις κάποια νέα χρήσιμα πράγματα, στο τέλος έχεις μάθει άλλα τόσα απο αυτά!

Θέλω εκ μέρους της οικογένειας της Cretan Miracle και προσωπικά μέσα απο την καρδιά μου να συγχαρώ την φίλη μου Κάλλια Δετοράκη που εμπνεύστηκε το Φεστιβάλ - όπως και τόσα άλλα υπέροχα πράγματα και μαζί να συγχαρώ όλους τους συνεργάτες της που τη στηρίζουν ώστε να κάνει όσα εμπνέεται πραγματικότητα για όλους εμάς και εσάς που στο τέλος τα απολαμβάνουμε!!! Συγχαρητήρια στις Εκτυπώσεις Δετοράκη και στον Εκδοτικό Οίκο "ΙΤΑΝΟΣ" και σας ευχαριστούμε για την ωραία συνεργασία!

Για την Φίλη μου την Ειρήνη Μαθιουδάκη, τη συγγραφέα του βιβλίου "Ο Αφρατούλης στον Λαχανόκηπο" έχω να πω απλά ότι τη συγχαίρω και ότι νιώθω τυχερή που τη γνώρισα, τόσο φρέσκια, με τόση ευαισθησία και ταλέντο! Της εύχομαι απο καρδιάς να έχει πάντα τόση καλή ενέργεια και έμπνευση για να δημιουργεί! Πάντως με τον Αφρατούλη της Ειρήνης θα κάνουμε πολύ καιρό παρέα και θα είναι πάντα ο αγαπημένος βιβλιοφίλος μας μιας και πρώτο αυτόν επιλέξαμε για το πρόγραμμα μας με τίτλο 

 "Τι σχέση έχει η Φιλαναγνωσία με τη Γευσιγνωσία;"




 

Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Ομελέτα με κολοκύθια και μανιτάρια

Ομελέτα με κολοκύθια και μανιτάρια  

 


...άντε πάλι με τα κολοκύθια! 
αυτή τη φορά όμως κάνουν παρέα με μανιτάρια φρέσκα portobello, ρίγανη και λεμόνι σε ομελέτα με ένα ολόκληρο αυγό και τρία ασπράδια! 

Η ομελέτα είναι πανεύκολη στην προετοιμασία της, θρεπτική και γαυστικότατη. 
Τα αυγά που αποτελούν τη βάση της αγκαλιάζουν με την ίδια αγάπη όποιο υλικό κι αν επιλέξουμε, αναλόγως την εποχή και την όρεξη μας.

 Και μιας και ο Μάιος μας χαρίζει τόσα φρέσκα αρωματικά λαχανικά δεν έχουμε παρά να διαλέξουμε και να ετοιμάσουμε μια ομελέτα για πρωινό ή ελαφρύ μεσημεριανό, βραδυνό.

Στη συγκεκριμένη ομελέτα, σημειώνουμε πως τα μανιτάρια έχουν πολλές ευεργετικές για τον οργανισμό μας ιδιότητες και δεν είναι καθόλου τυχαίο που εμφανίζονται στα παραμύθια ως "μαγικά". 
Τα κολοκύθια ομοίως είναι λαχανικά θρεπτικά ενώ τα λόγια πληθαίνουν αν μιλήσουμε για τα αυγά που η συνετή χρήση τους στην κουζίνα και στη ζαχαροπλαστική μας χαρίζουν επίσης πολλά θρεπτικά στοιχεία. Επίσης δεν είναιτυχαίο που το αυγό καθημερινά έχει θέση στις πρώτες τροφές των βρεφών.

Και τα τρία μαζί καλύπτουν πολλές ανάγκες του οργανισμού μας ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν ένα πολύ ελαφρύ πιάτο.

Συνοδέψτε την ομελέτα με τυρί φέτα  ή προσθέστε την σε αυτή!


Υλικά:
1 αυγό και τρία ασπράδια αυγού επιπλέον
3 μεσαία μανιτάρια φρέσκα portobello κομμένα κάθετα σε πολύ λεπτές φέτες
2 μεσαία κολοκύθια κομμένα κάθετα σε λεπτές φέτες
1/2 κούπα λεμόνι
Αλάτι 
Πιπέρι 
Ρίγανη

Εκτέλεση
Χτυπάμε σε μπολ το αυγό και τα ασπράδια.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε μισή κούπα νερό σε υψηλή θερμοκρασία και ρίχνουμε σε αυτό τα μανιτάρια και τα κολοκύθια. Αλατίζουμε και σκεπάζουμε για λιγα λεπτά. Αφού σωθούν τα υγρά ρίχνουμε μια κουταλιά ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ώστε να σοταριστούν ελαφρά. Ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά και ανακινούμε ώστε να αναμειχθούν ομοιόμορφα.
περιμένουμε 3 λεπτά ώσπου να ψηθεί η ομελέτα και με τη βοήθεια ενός πιάτου τη γυρνάμε και την ψήνουμε για άλλα 3 λεπτά και απο την άλλη πλευρά.
Σερβίρουμε αφού προσθέσουμε πιπέρι  και λεμόνι!





Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Ανοιξιάτικη μυρωδάτη κολοκυθόπιτα

Ανοιξιάτικη Μυρωδάτη Κολοκυθόπιτα

...δεν είναι μόνο ανοιξιάτικη, δεν είναι απλά μυρωδάτη, είναι υγιεινή, είναι για όλες τις ώρες της ημέρας και πανεύκολη στην προετοιμασία!

Αυτή την εποχή δεν είναι εύκολο να διαλέξεις τι να μαγειρέψεις, τα ανοιξιάτικα λαχανικά και φρούτα σε προκαλούν! Προσωπικά έχω αδυναμία ΚΑΙστα κολοκύθια και μάλιστα θυμάμαι ότι η πρώτη μου συνταγή που κατέγραψα στο βιβλίο "Νέα Γενιά και Μαγειρική"  ήταν "Φιογκάκια μακαρόνια με κολοκυθάκια και κρέμα γάλακτος". Άλλη υπόθεση όμως αυτή.


Η κολοκυθόπιτα που σας συστήνω σήμερα είναι χωρίς φύλλο και είχε την τιμητική της στο τραπέζι της Πρωτομαγιάς παρέα με φρέσκο γιαούρτι απο πρόβειο γάλα!

Ας δούμε πως την ετοιμάζουμε!

Υλικά
4 κούπες κολοκύθια μετρίου μεγέθους περασμένα απο τον τρίφτη (μεσαίες τρυπούλες)
1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 μπέικιν
1 μεγάλο κρεμμύρι πολύ ψιλοκομμένο
5 αυγά
1 κούπα ελαιόλαδο
Μια κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουταλιές δυόσμο
1/2 κούπα άνιθο ψιλοκομμένο
1 κούπα άσπρο σκληρό τυρί (χρησιμοποίησα ARLA)
1/2 κούπα φέτα
1 κουταλιά αλάτι (εκτός αυτό που θα βάλουμε στα κολοκύθια)
1 κουταλάκι πιπέρι
Σουσάμι

Πως την ετοιμάζουμε.
Τρίβουμε σε τρυπητό τα κολοκύθια και αφού τα αλατίσουμε ελαφριά τα στραγγίζουμε με τα χέρια ώστε να βγάλουν τα υγρά τους. Σε μια μπολιέρα ρίχνουμε τα κολοκύθια, το κρεμμύδι, το μαϊντανό και τα λοιπά μυρωδικά, το ελαιόλαδο, τα τυριά, το αλάτι και το πιπέρι και σε άλλη μπολιέρα ανακατεύουμε τα άλευρα και το μπέικιν. 
Ενώνουμε τα δύο διαφορετικά μίγματα σε μια μπολιέρα και ανεκατεύουμε καλά με κουτάλι ώστε να αναμειχθούν ομοιόμορφα. 
Σε μπολιέρα χτυπάμε τα αυγά, πρώτα τα ασπράδια και μετά ρίχνουμε έναν έναν τους κρόκους. Ενσωματώνουμε στο τέλος τα αυγά και με απαλές κινήσεις με το κουτάλι αναμειγνύουμε για να έχουμε μια αφράτη πίτα.
Λαδώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε σε αυτό το μίγμα μας. Ισιώνουμε την επιφάνεια με λάδι με μια σπάτουλα ή κουτάλι και πασπαλίζουμε πολύ σουσάμι.
Προθερμαίνουμε για 15 λεπτά τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς στην ένδειξη αερόθερμο και ψήνουμε την πίτα μας έως να χρυσίσει η επιφάνεια και να είναι στεγνό το μίγμα.
Τοποθετούμε το ταψί να κρυώσει πάνω σε σχάρα  και ραντίζουμε την επιφάνεια ελαφρά με λίγο νερό.
Συντηρούμε απο τη δεύτερη μέρα (αν μείνει!) στο ψυγείο σε κλειστό μπολ ώστε να κρατήσει τα αρώματα της.

Καλή όρεξη!
 

Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Το ρεβύθι!

Την περίοδο της Σαρακοστής, μια α΄ύλη που χρησιμοποίησα σε πιο συχνή βάση ήταν το ρεβύθι το οποίο αγαπώ!!!


Tο ταπεινό ρεβύθι αξίζει της προσοχής και της χρήσης μας, όχι μόνο σε περίοδο νηστείας ή αποτοξίνωσης. Αποτελεί μια θρεπτική τροφή πλούσια σε φυτικές και  πρωτεΐνες και ως πρώτη ύλη μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε εξαιρετικούς γευστικούς συνδυασμούς!
Το προτιμούμε σε σούπα λευκή η κόκκινη, μαγειρεμένο με ξινόχοντρο ή σπανάκι ή με ρύζι, στη σαλάτα, ως πουρέ κι ακόμα με την μορφή των αγαπημένων κεφτέδων!
Δεν ξεχνούμε πως το αγαπημένο όλων επτάζυμο ψωμί οφείλει σημαντικό μέρος της ιδιαίτερης γεύσης του στο ρεβύθι ενώ το προτιμούμε επίσης ανάμεσα και στους γευστικούς ξηρούς καρπούς (στραγάλια) ως πιο χαμηλό σε θερμίδες και λίπος.

Θυμόμαστε τη θέση του στη λαογραφία μας «..το κουκί και το ρεβύθι..» , στα παραμύθια που αγαπάμε «Ο κοντορεβυθούλης» κ...κ...κ...

Ας μιλήσουμε λοιπόν για "Ρεβυθοκεφτέδες" 

Μια συνταγή αγαπημένη που θα συνδυάσω με δροσερή σαλάτα και σάλτσα γιαουρτιού. Αν πρόκειται δε για κρασο / μπυρο κατάσταση... συνδυνάζεται με όλα!!!
Συνταγή
  • 250 γρ ρεβύθια βρασμένα, περασμένα στο μύλο λαχανικών
  • 1 πατάτα βρασμένη λιωμένη
  • 1 κόκκινη πιπεριά φλωρίνης ψιλοκομμένη (ωμή ή ψητή)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές σιμιγδάλι  
  • 1 κουταλιά αλεύρι
  • 1 κ.γ. κίμινο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1/3 κούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση
 
Αναμιγνύουμε τα υλικά μας και με κουτάλι πλάθουμε στρογγυλούς κεφτέδες, τους οποίους πανάρουμε σε ψιλό σιμιγδάλι ανεκατεμένο με ισόποσο αλεύρι. Τηγανίζουμε σε αρκετό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και γυρνάμε τους κεφτέδες μας ώσπου να αποκτήσουν ένα ροδοχρυσαφί χρώμα. Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Απολαμβάνουμε με μια φρέσκια πράσινη σαλάτα!



Μετά το Πάσχα


Και αφού διανύσαμε αισίως τη Σαρακοστή....... διανύσαμε αισίως και το Πάσχα με θρησκευτικότητα, με ανθρώπους που αγαπάμε και με τις γεύσεις που αγαπάμε! 
Καλιτσούνια, Τσουρέκια, Σοκολατένια αυγά και αυγά απο τις κοτούλες, δροσερά γλυκίσματα ψυγείου, τα πρώτα παγωτά, μαγειρίτσα, αρνάκι οφτό, αρνάκι σουβλιστό, αρνάκι στη σχάρα, αρνάκι αυγολέμονο σκέτο ή με αγκινάρες ή με ασκολύμπρους ή με αντίδια ή με μαρούλια ή και διάφορα άλλα, μαγειρίτσα, σαλάτες κ...κ...κ...
Η εβδομάδα που ακολούθησε μετά το Πάσχα είχε ακόμα κάτι απο τη λαμπρότητα της προηγούμενης και οι γεύσεις είχαν ακόμα το γιορτινό τους χαρακτήρα.

Και τώρα; Κάθε μέρα ο καιρός καλυτερεύει, η θερμοκρασία ανεβαίνει, και νέα λαχανικά και φρούτα έρχονται με τον Μάιο να κάνουν πιο πλούσια την παλέτα των χρωμάτων και των γεύσεων μας!
Μια παλέτα που είναι τόσο πλούσια που μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε συναρπαστικούς γευστικούς συνδυασμούς, να αποτοξινωθούμε ξανά και να συνεχίσουμε ν ακολουθούμε μια καλή διατροφή, αντιοξειδωτική, πλούσια σε θρεπτική αξία 

Αυτή την εβδομάδα που ξεκινάει αύριο Δευτέρα 28/04/2014 είναι άλλη μια ευκαιρία να ακολουθήσουμε μια Δίαιτα αποτοξίνωσης και αποδέσμευσης απο ύλες επιβαρυντικές. 
Όταν αναφέρουμε τη λέξη Δίαιτα, δεν εννοούμε ένα πρόγραμμα διατροφής με αποκλειστικό σκοπό την απώλεια κιλών, εκτός εάν αυτός είναι ένας συμπληρωματικός σκοπός καθώς ο κύριος σκοπός της Δίαιτας είναι η υγεία, η ευεξία. 
Η Κρητική Δίαιτα, αποδεδειγμένα,  έχει δεσμεύσει την κορυφαία θέση ανάμεσα σε πολλές προτεινόμενες γιατί πρόκειται για ένα σύστημα που περιλαμβάνει τη διατροφή, την άσκηση, τον τρόπο σκέψης, τον τρόπο συναναστροφής, τα ήθη και τα έθιμα.




Ας τη θυμηθούμε, ας την αναζητήσουμε, ας την υιοθετήσουμε! 
Μπορούμε στις ήδη καλές συνήθειες που έχουμε να προσθέσουμε και νέες. 
Άλλωστε, ό,τι είναι καλό βελτιώνεται, εξελίσσεται για να παραμένει καλό ;))))

Η Δίαιτα είναι τρόπος ζωής!



Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Χορτόπιτες υγιεινές, θρεπτικές, τραγανές, αρωματικές, λαδένιες, λαχταριστές!!! 

 


Οι χορτόπιτες με το τραγανό νόστιμο χειροποίητο φύλλο, τηγανισμένες στο αγνό παρθένο ελαιόλαδο που σκορπούν χίλιες μυρωδιές, είναι αναμφισβήτητα αγαπητές σε όλους.

Τα άγρια χόρτα της εποχής και το μάζεμα τους που διαφέρει αν λίγο αλάξει ο καιρός ή αν εμείς αλάξουμε τόπο μαζέματος των χόρτων κάνουν τη διαφορά δίνοντας μας κάθε φορά διαφορετικές εξαιρετικές γεύσεις.

Κι όταν δεν έχουμε στη διάθεση μας άγρια χόρτα, αρκεί να συνδυάσουμε σωστά τα μυρωδικά μας με λαχανικά και να απολαύσουμε ένα υγιεινό, θρεπτικό, πεντανόστιμο αποτέλεσμα.

Ο συνδυασμός των μυρωδικών και των χόρτων είναι θέμα αίσθησης, προτίμησης και εποχικότητας.

Αξίζει να δοκιμάσετε να ανοίξετε φύλλο, να τσιγαριάσετε τα χόρτα ή τα λαχανικά σας και να προσφέρετε τις λαχταριστές χορτόπιτες σπίτι σας!



Συστατικά




Για το ζυμάρι

½ κιλό αλεύρι σκληρό

½ κούπα ρακί

Ένα κουταλάκι κοφτό αλάτι

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

300 γραμάρια νερό.



Για τη γέμιση

1 κιλό άγρια χόρτα ή εναλλακτικά:

800 γρ σπανάκι κομμένο και στραγγισμένο

4 πράσα κομμένα σε λεπτές ροδέλες (το άσπρο μέρος)

1 μεγάλο μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 μάτσο άνιθο ψιλοκομμένο

1 μάτσο μάραθο ψιλοκομμένο

¾ κούπας ελαιόλαδο

½ κουτ γλυκού ποιπέρι

1 κουτ. γλυκού κίμινο

Αλάτι



Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα




Αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε τα χόρτα ή τα λαχανικά, τα κόβουμε και τα στραγγίζουμε εντελώς.

Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα άργρια χόρτα όλα μαζί ή στην περίπτωση των λαχανικών με τη σειρά: πράσο, μάραθο, άνηθο, μαϊντανό, σπανάκι. Αλατίζουμε σταδιακά καθώς βάζουμε τα λαχανικά στην κατσαρόλα και ανεκατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα πιέζοντας το σπανάκι για να βγάλει σιγά σιγά τα υγρά του. Αφού μαραθούν καλά, προσθέτουμε το πιπέρι και το κίμινο και τσιγαρίζουμε ώσπου να μην μείνουν υγρά. Βάζουμε σε ρηχό πιάτο ώστε να κρυώσουν σύντομα.

Ετοιμάζουμε το ζυμάρι μας και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.

Ανοίγουμε φύλλο λεπτό το οποίο  αλευρώνουμε καλά κατά τη διαδικασία ανοίγματος.  Κόβουμε με τη βοήθεια μιας κούπας (για μικρά χορτοπιτάκια) ή ενός πιάτου του γλυκού (για μεγάλες χορόπιτες) δημιουργώντας δίσκους.

Στη μια μεριά του κάθε δίσκου βάζουμε με πιρουνάκι τα χόρτα. Με τη νοβοήθεια ενός μικρού πινέλου ή με το δάχτυλο μας περνάμε με νερό το μισό του δίσκου ώστε διπλώνοντας το άλλο μισό πάνω απο τα χόρτα, να κλείσει ,σχηματίζοντας μισοφέγγαρο.  Με τη βοήθεια ενός μικρού πιρουνιού πιέζουμε ώστε να κολλήσει και να κάνει ένα σχεδιάκι που θα βοηθήσει να έχουμε, μετά το τηγάνισμα, τραγανές άκριες.

Ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και ρίχνουμε τις πίτες μας ώστε να καλυφτεί ο πάτος. Κουνάμε λίγο το τηγάνι ώστε να σκεπαστούν με ελαιόλαδο και να δημιουργηθούν φουσκάλες στην επιφάνεια. Μετά απο ένα λεπτό γυρνάμε τις πίτες ώστε να ψηθούν και απο την άλλη και περιμένουμε ακόμα ένα λεπτό. Με τρυπητή κουτάλα τοποθετούμε τις πίτες μας σε απορροφητικό χαρτί και περιμένουμε λίγο να κρυώσουν.

Η Κυρά Σαρακοστή

 Η Κυρά Σαρακοστή


Την Κυρά Σαρακοστή ξαναέμαθα απο τον γιό μου καθώς τη ζωγράφισαν στο Σχολείο και σχημάτισαν τα ποδαράκια της για να τα κόβουν τα παιδιά έως το Πάσχα.
Αναφερόμαστε  στην περίοδο της νηστείας των σαράντα ημερών πριν το Πάσχα. Πρόκειται λοιπόν για ένα χρονικό διάστημα που έχει προσωποποιηθεί στη μορφή της Κυρά Σαρακοστής. Ένας τρόπος να μετρούν τις ημέρεςή τις εβδομάδες στα ποδαράκια της Κυρά Σαρακοστής πιου είναι 40 αν μετράμε τις ημέρες ή 7 αν μετράμε τις εβδομάδες.

Οι επτά (7) εβδομάδες (κάθε βδομάδα και γιορτή) της Μεγάλης Σαρακοστής είναι οι ακόλουθες:

1η Κυριακή της Ορθοδοξίας

2η Κυριακή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά

3η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως

4η Κυριακή του Αγίου Ιωάννη της Κλίμακας

5η Κυριακή της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας

6η Κυριακή των Βαΐων

7η Κυριακή του Πάσχα

Δεν συμβολίζει όμως η Κυρα΄Σαρακοστή μόνο το χρονικό διάστημα από την Καθαρά Δευτέρα έως την Κυριακή του Πάσχα αλλά και την κουλτούρα μας που περιλαμβάνει τη θρησκευτικότητα, τις διατροφικές συνήθειες, τις πολιτιστικές προεκτάσεις.

Ας παρατηρήσουμε τη μορφή της:



Η Κυρά Σαρακοστή είναι μια θρησκευόμενη γυναίκα
Φοράει σταυρό και έχει σταυρωμένα τα χέρια της, επειδή προσεύχεται σιωπηρά απο μέσα της. 
Δεν έχει στόμα γιατί δεν μιλάει να προκαλεί, να κουτσομπολεύει, να πικραίνει, να τσακώνεται αλλά και γιατί νηστεύει. 
Δεν  έχει αυτιά για να μην ακούει να μην προκαλείται, να μην πικρένεται. 
Φοράει μαντήλι και δεν προκαλεί και στο φόρεμα της είναι κεντημένη η κουλτούρα μας. Άλλωτε φοράει την τοπική ενδυμασία, άλλωτε ένα απλό φόρεμα, άλλωτε η φούστα της είναι κεντημένη με όσα επιτρέπεται να τρώμε κατά την περίοδο της νηστείας. Ιδιαίτερα χρήσιμη λεπτομέρεια γιατί μας δίνεται η δυνατότητα να παρατηρήσουμε την ποικιλία των τροφών. 

Η περίοδος της Σαρακοστής είναι μια εσωτερική κυρίως διαδικασία για τον καθένα μας, μια διαδικασία πρς την κάθαρση, προς την ηρεμία, προς την αυτογνωσία μέσα απο τον Θεό. 
Η μορφή της Κυρά Σαρακοστής αποπνέει αυτά, αποτυπωμένα σε χαρτή. Συνήθως τα παιδιά μαζί με τους μεγάλους ζωγράφιζαν την Κυρά Σαρακοστή ή την έπλαθαν με ζυμάρι, το έψηναν στον φούρνο και έσπαγαν ένα ποδαράκι της μόλις έκλεινε η εβδομάδα.

Η Κυρά Σαρακοστή όχι μόνο αποτέλεσε στην παράδοση μας άλλον έναν τρόπο για να τονίσουμε συμβολικά το νόημα της.
Επίσης, είναι ένα σημαντικό εκπαιδευτικό εργαλείο μάθησης για τα παιδιά.  

 



Πως να φτιάξουμε τη δική μας "Κυρά Σαρακοστή"

Θα χρειαστούμε τρείς κούπες αλεύρι, 1 κούπα αλάτι και 1 κούπα νερό καθώς και μπαχαρικά (μπαχάρι, γαρύφαλλο, αμύγδαλα κλπ) για τη διακόσμηση.
Πετυχαίνουμε μια ζύμη σαν πλαστελίνη και με τον πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο ώστε σε αυτό να μπορούμε να σχηματίσουμε την Κυρά Σαρακοστή στο μέγεθος που τη θέλουμε. Μπορείτε να τυπώσετε το παραπάνω σχέδιο και να αοτυπώσετε το περίγραμμα του στο φύλλο ζύμης που θα ανοίξετε.
Έπειτα, με μικρά κομμάτια ζύμης φτιάχουμε τα διακοσμητικά στοιχεία (μαντήλι, φορεσιά, ζώνη, σταυρός κλπ. Χρειαζόμαστε επίσης ένα καλαμάκι απο σουβλάκι ή οδοντογλυφίδες για να φτιάξουμε σχέδια.
είναι χρήσιμο όσο δημιουργούμε, να έχουμε απλώσει το κομμένο ζυμάρι μέσα στο ταψί που θα το ψήσουμε ώστε να μην ταλαιπωθηθεί και χαλάσει. 
Όση ώρα το ετοιμάζουμε είναι καλό να εξηγούμε στα παιδιά τι συμβολίζει ώστε να μαθαίνουν. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 20 - 30 λεπτά 
Κρεμάμε την Κυρά Σαρακοστή με κορδονάκι σε σημείο που να μπορούμε - κυρίως τα παιδιά - να την παρατηρήσουν και να σπάσουν το ποδαράκι στο τέλος της κάθε εβδομάδας.





Αισίως διανύουμε την Σαρακοστή.
Με περισσότερο κρύο αλλά και μαγαλύτερες ημέρες! 
Με περισσότερο ήλιο, περισσότερη όρεξη για δουλίτσες στον κήπο, περισσότερη ώρα στη φύση! 
Καιρός για βρουβολόγημα για όσους γνωρίζουν και για όσους θέλουν να μάθουν! 
Οργανωμένες παρέες, εκδομές συλλόγων, μια αυθόρμητη παρέα, ένας ένας ή μια μια οι άνθρωποι στη φύση της Κρήτης μαζεύουν με αγάπη τα αρωματικά χόρτα που τους δίνει η γή!


Τα χόρτα στην περίοδο της Σαρακοστής δεν αποτελεούν αναγκαίο κακό αλλά απόλαυση επειδή ο καιρός επιτρέπει την πλούσια παραγωγή της γης.
Ωστόσο, οι ευφάνταστες νοικοκυρές της Κρήτης, αξιοποιούν με απίστευτη μαεστρία και με ποικίλους τρόπους τα χόρτα αυτά δημιουργώντας γεύσεις που σου μένουν αξέχαστες! 
Κάποιος πολύ εύκολα αν δεν γνωρίζει, μπορεί να σταθεί στις λέξςι "μαεστρία" και "¨Ποικίλους τρόπους" και εύλογα να αναρωτηθεί "Μα με πόσους τρόπους μπορείς να μαγειρέψεις τα χόρτα; και "τι μαεστρία απαιτείται; Στην Κρήτη τα χόρτα είναι ένα ολόκληρο μεγάλο κεφάλαιο ενώ σε όλες τις συνταγές συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο η απλότητα! 
τα χόρτα λοιπόν:
Καταναλώνονται ωμά, με ελαιόλαδο και ξύδι ή λεμόνι ή σκέτο αλάτι!
Αποτελούν μέρος σε απλές και περίπλοκες σαλάτες ωμές ή και βραστές!
Συνοδεύουν τα κουκιά τα βραστά και τις αγκινάρες
Συνοδεύουν επίσης όλα τα όσπρια!
Τα πάνε πολύ καλά με το ψάρι στο ίδιο πιάτο ή στο διπλανό!
Κάνουν παρέα με βραστές πατάτες, ελίτσες, αυγά βραστά και παξιμαδάκια!
Τηγανίζονται με αυγά και κάνουν περίφημα σφουγγάτα!
Γίνονται γιαχνί με πατάτες και χοχλιούς!
Ερεθίζουν τον ουρανίσκο μας όταν τα συναντάμε σε πίτες τηγανιού και φούρνου, 
σκέτα ή με τυρί εκτός νηστείας!
Και μετά τη νηστεία φυσικά, τα απολαμβάνουμε σε εξαιρετικά γευστικά αυγολέμονα!



Τα χόρτα θεωρούνται άριστη τροφή και αξίζει να τα έχουμε στο τραπέζι μας καθημερινά. 
Ανακαλύψτε τρόπους να τα μαγειρεύετε και μην πτοήστε επειδή χρειάζονται καθάρισμα!
Αν δεν μπορούμε εμείς να τα μαζέψουμε αλλά τα βρίσκουμε στο μπακάλικο,
στο SM ή μας τα δίνει κάποιος είμαστε τυχεροί!

Ας τα καθαρίσουμε τουλάχιστον και ας τα απολαύσουμε στη συνέχεια καθώς είναι ένααπο τα πιο χαρακτηριστικά,  απ "όσα μας πέμπει ο Θεός" που κυριαχρούν στην Κρητική Δίαιτα και στην Κουζίνα μας.

Πολλοί, αξιόλογοι επιστήμονες έχουν ερευνήσει, έχουν γράψει και μας δίνουν πολύ σημαντικές πληροφορίες για τα χόρτα. Παρακάτω παραθέτουμε το άρθρο του Καθηγητή Αντ. Καφάτου που φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ στις 18.04.2014

Τα άγρια χόρτα της Κρήτης και η διατροφική τους αξία

Του Αντώνη Καφάτου*

Η παραδοσιακή Κρητική διατροφή σχετίζεται με την μακροζωία το οποίο έχει επιστημονικά τεκμηριωθεί με την μελέτη των εφτά χωρών.

Αρχικά στην δεκαετία του ‘60 στην «μελέτη των εφτά χωρών» ο πληθυσμός της Κρήτης βρέθηκε να έχει τη χαμηλότερη συχνότητα καρκίνων αλλά και καρδιαγγειακών νοσημάτων σε σύγκριση με πληθυσμούς από άλλες έξι χώρες, στους πληθυσμούς της μελέτης συμπεριλαμβάνεται και η Κέρκυρα. Η παραδοσιακή Κρητική διατροφή φημίζεται για την υψηλή κατανάλωση ελαιόλαδου, όσπριων, φρούτων, λαχανικών και δημητριακών και για την περιορισμένη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος. Από τα παραπάνω, τα άγρια χόρτα της Κρήτης είχαν σημαντικότατο ρόλο στην θρέψη και υγεία του πληθυσμού.

Η Ορθόδοξη νηστεία παίζει καθοριστικό ρόλο στο είδος της διατροφής μας. Συνίσταται μεταξύ άλλών η αποχή από κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα και η αντικατάσταση τους με φρούτα , χόρτα, και όσπρια με αποτέλεσμα να επιδρά πάνω στην χοληστερόλη αίματος που την μειώνουν σημαντικά! Η σαρακοστή συμπίπτει με την άνοιξη κατά την διάρκεια της οποίας τα άγρια χόρτα αφθονούν, είναι σε ιδανική κατάσταση, και έτσι έχουν σημαντική θέση στο σαρακοστιανό τραπέζι. Η Κλινική Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Βιέννης στην Αυστρία πραγματοποίησε αναλύσεις για να διαπιστώσει την διατροφική αξία των άγριων χόρτων της Κρήτης και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

Τα άγρια χόρτα έχουν μεγαλύτερη ποσότητα σε βιταμινών και αντιοξειδωτικών ουσιών σε σχέση με τα περισσότερα αν όχι όλα τα καλλιεργούμενα λαχανικά που μπορεί να αγοράσει κανείς από την αγορά. Τα περισσότερα από αυτά τα λαχανικά όπως π.χ το μαρούλι και το σπανάκι, αν και προτιμούνται σε χορτόπιτες και στις σαλάτες μας είναι υποδεέστερα σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά από τα άγρια χόρτα του τόπου μας. Συχνά επίσης λόγω υπερβολικής χρήσης λιπασμάτων περιέχουν μεγάλη ποσότητα νιτρωδών που είναι καρκινογόνες ουσίες.

Το λαγουδόχορτο, τα λάπαθα και ο σταφιλίνακας αποτελούν θαυμάσιες πηγές βιταμίνης Κ με μέχρι 5 φορές μεγαλύτερη συγκέντρωση σε σχέση με καλλιεργημένα λαχανικά. Η βιταμίνη Κ παίζει σπουδαίο ρόλο στην διαδικασία πήξης του αίματος και είναι απαραίτητη στην καθημερινή μας διατροφή σε συγκεντρώσεις 90-120 μg. Οι υψηλές συγκεντρώσεις των άγριων χόρτων σε βιταμίνη Κ καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες εφόσον χρησιμοποιηθούν επαρκές ποσότητες στο διαιτολόγιο.

Οι παπούλες, οι πετραχατζίκοι, οι μυριδούσες, η ρόκα και τα μάραθα αποτελούν σημαντικές πηγές βιταμίνης C η οποία έχει πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό μας γιατί αδρανοποιεί με μεγάλη επιτυχία τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που είναι βλαβερές και τοξικές. Η βιταμίνη αυτή έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει το ανοσοποιητικό μας σύστημα ώστε να απαντά γρηγορότερα σε λοιμώξεις, επίσης έχει την ικανότητα να μας προφυλάσσει από αθηροσκλήρωση, ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που ευθύνονται για τα εγκεφαλικά επεισόδια καθώς και τα εμφράγματα του μυοκαρδίου, γιατί προφυλάσσει την LDL από την οξείδωση. Συγκριτικά με τα καλλιεργούμενα χόρτα όλα σχεδόν τα χόρτα της Κρήτης περιέχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών και βιταμινών.

Όσον αφορά την περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, το λαγουδόχορτο , οι ακουρνοπόδοι, τα μάραθα, οι πετραχατζίκοι, οι παπούλες και τα λάπαθα έχουν ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις με πάνω από 4mg καθαρής βιταμίνης Α σε 100γρ από αυτά τα χόρτα. Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την προστασία των ματιών, δρώντας σαν φυσική ασπίδα κατά της έντονης ακτινοβολίας αλλά και ως αντιοξειδωτικό προστατεύοντας έτσι από τον καταρράκτη του οφθαλμού, την αθηρωμάτωση των αγγείων καθώς και από τον καρκίνο του δέρματος και άλλες μορφές καρκίνου.

Όσον αφορά την αντιοξειδωτική ομάδα των ουσιών που ονομάζονται πολυφαινόλες καθώς και οι τοκοφερόλες (βιταμίνη Ε) οι αγόγλωσσοι ο καλόγερος ,το αχατζίκι, οι αβριονιές, οι φασουλίδες, οι κουτσουνάδες και οι μυριδούσες είναι μόνο λίγα από τα άγρια χόρτα που περιέχουν πολύ υψηλές συγκεντρώσεις σε πολυφαινόλες και τοκοφερόλες και που προστατεύουν τον οργανισμό από πολλά εκφυλιστικά νοσήματα και καρκίνους.

Τα περισσότερα από τα άγρια χόρτα πρέπει να τρώγοντα ωμά γιατί με το έντονο μαγείρεμα χάνουν σημαντικό μέρος των θρεπτικών τους συστατικών. Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώσει κανείς χόρτα είναι φρέσκα σε σαλάτα με λεμόνι , ξύδι και πολύ ελαιόλαδο. Η δράση αυτών των ουσιών μαζί με την διατροφική αξία των άγριων χόρτων εγγυάται για την πρόληψη πολλών ασθενειών με τον καλύτερο δυνατό, φυσικό τρόπο. Οι περισσότερες ασθένειές και ειδικά οι καρκίνοι μπορούν να προληφθούν με σωστή ισορροποιημένη διατροφή, δηλαδή με την παραδοσιακή κρητική διατροφή.

*Ο καθ. Καφάτος Αντώνιος είναι καθηγητής

Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής. Κλινική Προληπτικής Ιατρικής και  Διατροφής στην Ιατρική Σχoλή Πανεπιστημίου Κρήτης

και ακολουθεί ένας πολύ χρήσιμος Πίνακας Διατροφικών Στοιχείων για τα χόρτα





Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Κουλουράκια 

του λαδιού, του κρασιού, της ρακί

της ζάχαρης και της κανέλλας, 

Κουλουράκια της Κρήτης! 


Αυτά τα αγαπημένα κουλουράκια 
τα συναντάμε σε όλα τα σπίτια της Κρήτης 
σε διάφορες παραλαγές αλλά πάντα τραγανά, μυρωδάτα, πεντανόστιμα!!! 

     Τι χρειαζόμαστε: 
  •     1 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  •     1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  •     1 φλιτζάνι κρασί ( ροζέ )
  •     4 κ.σ. ρακί ή κονιάκ
  •     1 1/2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  •     1/2 κ.σ. κανέλα
  •     1/2 κ.σ. από γαρύφαλλα
  •     1 φλιτζάνι καβουρδισμένο σουσάμι
  •     4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Πως τα ετοιμάζουμε:

Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά το ελαιόλαδο και προσθέτουμε διαδοχικά τη ζάχαρη, την κανέλλα, τα γαρύφαλα, τη ρακί, το μισό αλεύρι και το μπέικιν, το κρασί και έπειτα προσθέτουμε το σουσάμι και το υπόλοιπο αλεύρι. Ανακατεύουμε με τα χέρια απαλά και προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειαστεί ώσπου να έχουμε μαλακό ζυμάρι που δεν θα κολλάει στα χέρια μας. Ζυμώνουμε για πέντε λεπτά ακόμα. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά  Παίρνουμε ποσότητα ζύμης όσο χωράει το κουταλάκι τσαγιού και σχηματίζουμε ένα  χοντρό κορδόνι ανάμεσα στις παλάμες μας. αφού το σχηματίσουμε, παίρνουμε λίγο σουσάμι στη μια παλάμη μας, γλιστράμε πάνω το κορδόνι για να το πιάσει στην επιφάνεια του και το αφήνουμε έτσι ή το γυρνάμε και σχηματίζουμε κουλουράκι! Σιγά σιγά φτιάχνουμε τα κουλουράκια μας και τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί ώστε να έχουν ένα μικρό μικρό κενό μεταξύ τους. .Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C.Ψήνουμε στην πρώτη απο κάτω σχάρα στους 180 ° C για 15-20 λεπτά , μέχρι ν αποκτήσουν ένα χρυσαφί χρώμα. Τα ραδιάζουμε σε σχάρα και τ αφήνουμε να κρυώσουν για δέκα λεπτά. Έπειτα κλείνουμε σε βάζο ή κουτί αεροστεγώς και απολαμβάνουμε πάντα φρέσκα τα κουλουράκια μας! 


Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Η Τσικνοπέμπτη "επιβάλλει" ένα μεσοβδόμαδο μικρό φαγοπότι! Ένα απο τα αγαπημένα έθιμα  της χρονιάς και από εκείνα που αντέχουν σχεδόν ανέπαφα στο χρόνο ακόμα κι αν το παραδοσιακό "τσίκνισμα" γίνεται πια και σε καταστήματα γευμάτων. 
Ωστόσο, η μάζωξη στο σπίτι οργανωμένη ή αυθόρμητη απο τους μασκαράδες που κάνουν βόλτες κι επισκέψεις έχει περισσότερες χάρες!
Άλλωστε είναι λιγότερο απαιτητική μια μάζωξη στο σπίτι και η οργάνωση πλέον δεν χρειάζεται να είναι υπόθεση ενός νοικοκυριού!
Το κρέας πρωταγωνιστεί και αυτό προτείνουμε κι εμείς!  
Οι διάφοροι μεζέδες που άξια θα συντροφεύσουν το κρασί ή τη μύρα μας είναι η κύρια πρόταση μας.

ΚΥΝΗΓΙ ΤΣΙΧΛΕΣ

Οι τσίχλες που κυνυγούν αυτήν την εποχή είναι σπουδαίος μεζές. Γίνονται στα κάρβουνα,  σφουγκάτο, με σάλτσα, σαλμί κλπ.
Ο Γιάννης και η παρέα των κυνηγών άπλωσαν τις τσίχλες που έπιασαν στη σχάρα με αλάτι μόνο και σε λίγα λεπτά απολάμβαναν τον ιδανικό κρασομεζέ!
 




ΚΟΥΝΕΛΙ ΤΗΓΑΝΙΑ
Ζητάμε απο τον κρεοπώλη να μας κόψει το κουνέλι σε μερίδες μικρές για τηγάνισμα. 
Το πλένουμε με ροζέ κρασί και το αφήνουμε να μαριναριστεί για μισή ώρα τουλάχιστον. 
Το στραγγίζουμε, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και το τυλίγουμε πολύ ελαφριά σε ψιλό σιμιγδάλι.

Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα
Τοποθετούμε τις μερίδες μέσα στην κατσαρόλα έτσι ώστε τα χοντρά κομμάτια με πολύ κρέας να είναι στο κέντρο της κατσσαρόλας και τα πιο λεπτά στις άκριες.Τηγανίζουμε σε δυνατή θερμοκρασία.
Δεν χρειάζεται να το γυρίσουμε παρά μονάχα δυο φορές. Έτσι πετυχαίνουμε να φτάσει η θερμοκρασία στο κέντρο της κάθε μερίδας με σιγουριά. 
Μαγειρεύουμε ώσπου να ροδοκοκκινήσει καλά.
Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε.
Χρησιμοποιήούμε σίτα για όσο μαγειρεύουμε το κουνέλι γιατί πετάει το λάδι πολύ πολύ εύκολα!


  ΦΤΕΡΟΥΓΕΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΓΚΡΙΛ

Πρόκειται για μια πιο ελαφριά εκδοχή τσινίσματος, εξίσου πεντανόστιμη!

Παίρνουμε φτερούγες κοτόπουλου, τις ξεπλένουμε με κρασί και τυλίγουμε με ένα μίγμα με αλάτι, πιπέρι, αποξηραμένο κρεμμύδι και ρίγανη. Προσθέτουμε επίσης λίγο ελαιόλαδο και με το χέρι μας το απλώνουμε στις φτερούγες.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στην ένδειξη ΓΚΡΙΛ ΚΑΙ ΑΕΡΟΘΕΡΜΟ ΜΑΖΙ ή σκέτο γκριλ στους 200 βαθμούς και τοποθετούμε τις φτερούγες στη σχάρα του φούρνου στην πιο ψηλή θέση.

Στην προηγούμενη αμέσως θέση τοποθετούμε ταψί ίδιων διαστάσεων με τη σχάρα όπου έχουμε τις φτερούγες και ρίχνουμε μέσα ένα ποτήρι ζεστό νερό και το χυμό απο ένα λεμόνι. Έτσι το κοτόπουλο μας δεν στεγνώνει και αρωματίζεται απο τους υδρατμούς που δημιουργεί το νερό με το λεμόνι!

Συνοδεύστε  με ντοματοσαλάτα ή  χόρτα βραστά!