Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Το ρεβύθι!

Την περίοδο της Σαρακοστής, μια α΄ύλη που χρησιμοποίησα σε πιο συχνή βάση ήταν το ρεβύθι το οποίο αγαπώ!!!


Tο ταπεινό ρεβύθι αξίζει της προσοχής και της χρήσης μας, όχι μόνο σε περίοδο νηστείας ή αποτοξίνωσης. Αποτελεί μια θρεπτική τροφή πλούσια σε φυτικές και  πρωτεΐνες και ως πρώτη ύλη μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε εξαιρετικούς γευστικούς συνδυασμούς!
Το προτιμούμε σε σούπα λευκή η κόκκινη, μαγειρεμένο με ξινόχοντρο ή σπανάκι ή με ρύζι, στη σαλάτα, ως πουρέ κι ακόμα με την μορφή των αγαπημένων κεφτέδων!
Δεν ξεχνούμε πως το αγαπημένο όλων επτάζυμο ψωμί οφείλει σημαντικό μέρος της ιδιαίτερης γεύσης του στο ρεβύθι ενώ το προτιμούμε επίσης ανάμεσα και στους γευστικούς ξηρούς καρπούς (στραγάλια) ως πιο χαμηλό σε θερμίδες και λίπος.

Θυμόμαστε τη θέση του στη λαογραφία μας «..το κουκί και το ρεβύθι..» , στα παραμύθια που αγαπάμε «Ο κοντορεβυθούλης» κ...κ...κ...

Ας μιλήσουμε λοιπόν για "Ρεβυθοκεφτέδες" 

Μια συνταγή αγαπημένη που θα συνδυάσω με δροσερή σαλάτα και σάλτσα γιαουρτιού. Αν πρόκειται δε για κρασο / μπυρο κατάσταση... συνδυνάζεται με όλα!!!
Συνταγή
  • 250 γρ ρεβύθια βρασμένα, περασμένα στο μύλο λαχανικών
  • 1 πατάτα βρασμένη λιωμένη
  • 1 κόκκινη πιπεριά φλωρίνης ψιλοκομμένη (ωμή ή ψητή)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές σιμιγδάλι  
  • 1 κουταλιά αλεύρι
  • 1 κ.γ. κίμινο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1/3 κούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση
 
Αναμιγνύουμε τα υλικά μας και με κουτάλι πλάθουμε στρογγυλούς κεφτέδες, τους οποίους πανάρουμε σε ψιλό σιμιγδάλι ανεκατεμένο με ισόποσο αλεύρι. Τηγανίζουμε σε αρκετό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και γυρνάμε τους κεφτέδες μας ώσπου να αποκτήσουν ένα ροδοχρυσαφί χρώμα. Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Απολαμβάνουμε με μια φρέσκια πράσινη σαλάτα!



2 σχόλια:

  1. Καλή αρχή!Με νόστιμα πιάτα, απρόσμενους συνδυασμούς γεύσεων και γαργαλιστικές για τον ουρανίσκο δημιουργίες!
    (Βγάλε τη ρύθμιση "λεκτική επαλήθευση", δε χρησιμεύει σε τίποτα και δυσκολεύει τον αναγνώστη να αφήσει το σχολιάκι του !!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Pinelia σ ευχαριστώ για το πρώτο και κολακευτικό σχόλιο!!!! Καλή συνέχεια στη δική σου πετυχημένη πορεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή