Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Χορτόπιτες υγιεινές, θρεπτικές, τραγανές, αρωματικές, λαδένιες, λαχταριστές!!! 

 


Οι χορτόπιτες με το τραγανό νόστιμο χειροποίητο φύλλο, τηγανισμένες στο αγνό παρθένο ελαιόλαδο που σκορπούν χίλιες μυρωδιές, είναι αναμφισβήτητα αγαπητές σε όλους.

Τα άγρια χόρτα της εποχής και το μάζεμα τους που διαφέρει αν λίγο αλάξει ο καιρός ή αν εμείς αλάξουμε τόπο μαζέματος των χόρτων κάνουν τη διαφορά δίνοντας μας κάθε φορά διαφορετικές εξαιρετικές γεύσεις.

Κι όταν δεν έχουμε στη διάθεση μας άγρια χόρτα, αρκεί να συνδυάσουμε σωστά τα μυρωδικά μας με λαχανικά και να απολαύσουμε ένα υγιεινό, θρεπτικό, πεντανόστιμο αποτέλεσμα.

Ο συνδυασμός των μυρωδικών και των χόρτων είναι θέμα αίσθησης, προτίμησης και εποχικότητας.

Αξίζει να δοκιμάσετε να ανοίξετε φύλλο, να τσιγαριάσετε τα χόρτα ή τα λαχανικά σας και να προσφέρετε τις λαχταριστές χορτόπιτες σπίτι σας!



Συστατικά




Για το ζυμάρι

½ κιλό αλεύρι σκληρό

½ κούπα ρακί

Ένα κουταλάκι κοφτό αλάτι

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

300 γραμάρια νερό.



Για τη γέμιση

1 κιλό άγρια χόρτα ή εναλλακτικά:

800 γρ σπανάκι κομμένο και στραγγισμένο

4 πράσα κομμένα σε λεπτές ροδέλες (το άσπρο μέρος)

1 μεγάλο μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 μάτσο άνιθο ψιλοκομμένο

1 μάτσο μάραθο ψιλοκομμένο

¾ κούπας ελαιόλαδο

½ κουτ γλυκού ποιπέρι

1 κουτ. γλυκού κίμινο

Αλάτι



Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα




Αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε τα χόρτα ή τα λαχανικά, τα κόβουμε και τα στραγγίζουμε εντελώς.

Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα άργρια χόρτα όλα μαζί ή στην περίπτωση των λαχανικών με τη σειρά: πράσο, μάραθο, άνηθο, μαϊντανό, σπανάκι. Αλατίζουμε σταδιακά καθώς βάζουμε τα λαχανικά στην κατσαρόλα και ανεκατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα πιέζοντας το σπανάκι για να βγάλει σιγά σιγά τα υγρά του. Αφού μαραθούν καλά, προσθέτουμε το πιπέρι και το κίμινο και τσιγαρίζουμε ώσπου να μην μείνουν υγρά. Βάζουμε σε ρηχό πιάτο ώστε να κρυώσουν σύντομα.

Ετοιμάζουμε το ζυμάρι μας και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.

Ανοίγουμε φύλλο λεπτό το οποίο  αλευρώνουμε καλά κατά τη διαδικασία ανοίγματος.  Κόβουμε με τη βοήθεια μιας κούπας (για μικρά χορτοπιτάκια) ή ενός πιάτου του γλυκού (για μεγάλες χορόπιτες) δημιουργώντας δίσκους.

Στη μια μεριά του κάθε δίσκου βάζουμε με πιρουνάκι τα χόρτα. Με τη νοβοήθεια ενός μικρού πινέλου ή με το δάχτυλο μας περνάμε με νερό το μισό του δίσκου ώστε διπλώνοντας το άλλο μισό πάνω απο τα χόρτα, να κλείσει ,σχηματίζοντας μισοφέγγαρο.  Με τη βοήθεια ενός μικρού πιρουνιού πιέζουμε ώστε να κολλήσει και να κάνει ένα σχεδιάκι που θα βοηθήσει να έχουμε, μετά το τηγάνισμα, τραγανές άκριες.

Ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και ρίχνουμε τις πίτες μας ώστε να καλυφτεί ο πάτος. Κουνάμε λίγο το τηγάνι ώστε να σκεπαστούν με ελαιόλαδο και να δημιουργηθούν φουσκάλες στην επιφάνεια. Μετά απο ένα λεπτό γυρνάμε τις πίτες ώστε να ψηθούν και απο την άλλη και περιμένουμε ακόμα ένα λεπτό. Με τρυπητή κουτάλα τοποθετούμε τις πίτες μας σε απορροφητικό χαρτί και περιμένουμε λίγο να κρυώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου