Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Η Κυρά Σαρακοστή

 Η Κυρά Σαρακοστή


Την Κυρά Σαρακοστή ξαναέμαθα απο τον γιό μου καθώς τη ζωγράφισαν στο Σχολείο και σχημάτισαν τα ποδαράκια της για να τα κόβουν τα παιδιά έως το Πάσχα.
Αναφερόμαστε  στην περίοδο της νηστείας των σαράντα ημερών πριν το Πάσχα. Πρόκειται λοιπόν για ένα χρονικό διάστημα που έχει προσωποποιηθεί στη μορφή της Κυρά Σαρακοστής. Ένας τρόπος να μετρούν τις ημέρεςή τις εβδομάδες στα ποδαράκια της Κυρά Σαρακοστής πιου είναι 40 αν μετράμε τις ημέρες ή 7 αν μετράμε τις εβδομάδες.

Οι επτά (7) εβδομάδες (κάθε βδομάδα και γιορτή) της Μεγάλης Σαρακοστής είναι οι ακόλουθες:

1η Κυριακή της Ορθοδοξίας

2η Κυριακή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά

3η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως

4η Κυριακή του Αγίου Ιωάννη της Κλίμακας

5η Κυριακή της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας

6η Κυριακή των Βαΐων

7η Κυριακή του Πάσχα

Δεν συμβολίζει όμως η Κυρα΄Σαρακοστή μόνο το χρονικό διάστημα από την Καθαρά Δευτέρα έως την Κυριακή του Πάσχα αλλά και την κουλτούρα μας που περιλαμβάνει τη θρησκευτικότητα, τις διατροφικές συνήθειες, τις πολιτιστικές προεκτάσεις.

Ας παρατηρήσουμε τη μορφή της:



Η Κυρά Σαρακοστή είναι μια θρησκευόμενη γυναίκα
Φοράει σταυρό και έχει σταυρωμένα τα χέρια της, επειδή προσεύχεται σιωπηρά απο μέσα της. 
Δεν έχει στόμα γιατί δεν μιλάει να προκαλεί, να κουτσομπολεύει, να πικραίνει, να τσακώνεται αλλά και γιατί νηστεύει. 
Δεν  έχει αυτιά για να μην ακούει να μην προκαλείται, να μην πικρένεται. 
Φοράει μαντήλι και δεν προκαλεί και στο φόρεμα της είναι κεντημένη η κουλτούρα μας. Άλλωτε φοράει την τοπική ενδυμασία, άλλωτε ένα απλό φόρεμα, άλλωτε η φούστα της είναι κεντημένη με όσα επιτρέπεται να τρώμε κατά την περίοδο της νηστείας. Ιδιαίτερα χρήσιμη λεπτομέρεια γιατί μας δίνεται η δυνατότητα να παρατηρήσουμε την ποικιλία των τροφών. 

Η περίοδος της Σαρακοστής είναι μια εσωτερική κυρίως διαδικασία για τον καθένα μας, μια διαδικασία πρς την κάθαρση, προς την ηρεμία, προς την αυτογνωσία μέσα απο τον Θεό. 
Η μορφή της Κυρά Σαρακοστής αποπνέει αυτά, αποτυπωμένα σε χαρτή. Συνήθως τα παιδιά μαζί με τους μεγάλους ζωγράφιζαν την Κυρά Σαρακοστή ή την έπλαθαν με ζυμάρι, το έψηναν στον φούρνο και έσπαγαν ένα ποδαράκι της μόλις έκλεινε η εβδομάδα.

Η Κυρά Σαρακοστή όχι μόνο αποτέλεσε στην παράδοση μας άλλον έναν τρόπο για να τονίσουμε συμβολικά το νόημα της.
Επίσης, είναι ένα σημαντικό εκπαιδευτικό εργαλείο μάθησης για τα παιδιά.  

 



Πως να φτιάξουμε τη δική μας "Κυρά Σαρακοστή"

Θα χρειαστούμε τρείς κούπες αλεύρι, 1 κούπα αλάτι και 1 κούπα νερό καθώς και μπαχαρικά (μπαχάρι, γαρύφαλλο, αμύγδαλα κλπ) για τη διακόσμηση.
Πετυχαίνουμε μια ζύμη σαν πλαστελίνη και με τον πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο ώστε σε αυτό να μπορούμε να σχηματίσουμε την Κυρά Σαρακοστή στο μέγεθος που τη θέλουμε. Μπορείτε να τυπώσετε το παραπάνω σχέδιο και να αοτυπώσετε το περίγραμμα του στο φύλλο ζύμης που θα ανοίξετε.
Έπειτα, με μικρά κομμάτια ζύμης φτιάχουμε τα διακοσμητικά στοιχεία (μαντήλι, φορεσιά, ζώνη, σταυρός κλπ. Χρειαζόμαστε επίσης ένα καλαμάκι απο σουβλάκι ή οδοντογλυφίδες για να φτιάξουμε σχέδια.
είναι χρήσιμο όσο δημιουργούμε, να έχουμε απλώσει το κομμένο ζυμάρι μέσα στο ταψί που θα το ψήσουμε ώστε να μην ταλαιπωθηθεί και χαλάσει. 
Όση ώρα το ετοιμάζουμε είναι καλό να εξηγούμε στα παιδιά τι συμβολίζει ώστε να μαθαίνουν. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 20 - 30 λεπτά 
Κρεμάμε την Κυρά Σαρακοστή με κορδονάκι σε σημείο που να μπορούμε - κυρίως τα παιδιά - να την παρατηρήσουν και να σπάσουν το ποδαράκι στο τέλος της κάθε εβδομάδας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου