Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Το ρεβύθι!

Την περίοδο της Σαρακοστής, μια α΄ύλη που χρησιμοποίησα σε πιο συχνή βάση ήταν το ρεβύθι το οποίο αγαπώ!!!


Tο ταπεινό ρεβύθι αξίζει της προσοχής και της χρήσης μας, όχι μόνο σε περίοδο νηστείας ή αποτοξίνωσης. Αποτελεί μια θρεπτική τροφή πλούσια σε φυτικές και  πρωτεΐνες και ως πρώτη ύλη μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε εξαιρετικούς γευστικούς συνδυασμούς!
Το προτιμούμε σε σούπα λευκή η κόκκινη, μαγειρεμένο με ξινόχοντρο ή σπανάκι ή με ρύζι, στη σαλάτα, ως πουρέ κι ακόμα με την μορφή των αγαπημένων κεφτέδων!
Δεν ξεχνούμε πως το αγαπημένο όλων επτάζυμο ψωμί οφείλει σημαντικό μέρος της ιδιαίτερης γεύσης του στο ρεβύθι ενώ το προτιμούμε επίσης ανάμεσα και στους γευστικούς ξηρούς καρπούς (στραγάλια) ως πιο χαμηλό σε θερμίδες και λίπος.

Θυμόμαστε τη θέση του στη λαογραφία μας «..το κουκί και το ρεβύθι..» , στα παραμύθια που αγαπάμε «Ο κοντορεβυθούλης» κ...κ...κ...

Ας μιλήσουμε λοιπόν για "Ρεβυθοκεφτέδες" 

Μια συνταγή αγαπημένη που θα συνδυάσω με δροσερή σαλάτα και σάλτσα γιαουρτιού. Αν πρόκειται δε για κρασο / μπυρο κατάσταση... συνδυνάζεται με όλα!!!
Συνταγή
  • 250 γρ ρεβύθια βρασμένα, περασμένα στο μύλο λαχανικών
  • 1 πατάτα βρασμένη λιωμένη
  • 1 κόκκινη πιπεριά φλωρίνης ψιλοκομμένη (ωμή ή ψητή)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές σιμιγδάλι  
  • 1 κουταλιά αλεύρι
  • 1 κ.γ. κίμινο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1/3 κούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση
 
Αναμιγνύουμε τα υλικά μας και με κουτάλι πλάθουμε στρογγυλούς κεφτέδες, τους οποίους πανάρουμε σε ψιλό σιμιγδάλι ανεκατεμένο με ισόποσο αλεύρι. Τηγανίζουμε σε αρκετό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και γυρνάμε τους κεφτέδες μας ώσπου να αποκτήσουν ένα ροδοχρυσαφί χρώμα. Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Απολαμβάνουμε με μια φρέσκια πράσινη σαλάτα!



Μετά το Πάσχα


Και αφού διανύσαμε αισίως τη Σαρακοστή....... διανύσαμε αισίως και το Πάσχα με θρησκευτικότητα, με ανθρώπους που αγαπάμε και με τις γεύσεις που αγαπάμε! 
Καλιτσούνια, Τσουρέκια, Σοκολατένια αυγά και αυγά απο τις κοτούλες, δροσερά γλυκίσματα ψυγείου, τα πρώτα παγωτά, μαγειρίτσα, αρνάκι οφτό, αρνάκι σουβλιστό, αρνάκι στη σχάρα, αρνάκι αυγολέμονο σκέτο ή με αγκινάρες ή με ασκολύμπρους ή με αντίδια ή με μαρούλια ή και διάφορα άλλα, μαγειρίτσα, σαλάτες κ...κ...κ...
Η εβδομάδα που ακολούθησε μετά το Πάσχα είχε ακόμα κάτι απο τη λαμπρότητα της προηγούμενης και οι γεύσεις είχαν ακόμα το γιορτινό τους χαρακτήρα.

Και τώρα; Κάθε μέρα ο καιρός καλυτερεύει, η θερμοκρασία ανεβαίνει, και νέα λαχανικά και φρούτα έρχονται με τον Μάιο να κάνουν πιο πλούσια την παλέτα των χρωμάτων και των γεύσεων μας!
Μια παλέτα που είναι τόσο πλούσια που μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε συναρπαστικούς γευστικούς συνδυασμούς, να αποτοξινωθούμε ξανά και να συνεχίσουμε ν ακολουθούμε μια καλή διατροφή, αντιοξειδωτική, πλούσια σε θρεπτική αξία 

Αυτή την εβδομάδα που ξεκινάει αύριο Δευτέρα 28/04/2014 είναι άλλη μια ευκαιρία να ακολουθήσουμε μια Δίαιτα αποτοξίνωσης και αποδέσμευσης απο ύλες επιβαρυντικές. 
Όταν αναφέρουμε τη λέξη Δίαιτα, δεν εννοούμε ένα πρόγραμμα διατροφής με αποκλειστικό σκοπό την απώλεια κιλών, εκτός εάν αυτός είναι ένας συμπληρωματικός σκοπός καθώς ο κύριος σκοπός της Δίαιτας είναι η υγεία, η ευεξία. 
Η Κρητική Δίαιτα, αποδεδειγμένα,  έχει δεσμεύσει την κορυφαία θέση ανάμεσα σε πολλές προτεινόμενες γιατί πρόκειται για ένα σύστημα που περιλαμβάνει τη διατροφή, την άσκηση, τον τρόπο σκέψης, τον τρόπο συναναστροφής, τα ήθη και τα έθιμα.




Ας τη θυμηθούμε, ας την αναζητήσουμε, ας την υιοθετήσουμε! 
Μπορούμε στις ήδη καλές συνήθειες που έχουμε να προσθέσουμε και νέες. 
Άλλωστε, ό,τι είναι καλό βελτιώνεται, εξελίσσεται για να παραμένει καλό ;))))

Η Δίαιτα είναι τρόπος ζωής!